Våra utbildningar

Lärare

Scenkonst arbetar i en kontext. Det innebär att vi har som mål att ge deltagarna de nödvändiga verktygen för ett professionellt liv inom scenkonst - i eller oberoende av institutioner. Vi vill att våra deltagare ska göra skillnad i det dagliga livet. Scenkonst präglas av ett öppet klimat och klar kommunikation för att skapa en trygg arbetsmiljö.

Huvudlärare

Nettan har arbetat med teater i ca 40 år. Hon har varit aktiv inom flera olika områden i teaterns värld som t ex skådespeleri, smink, produktion, manus, regi och som teaterpedagog. Hon arbetar gärna med impulser från sin omgivning när det gäller det mesta – ingenting är omöjligt tills motsatsen är bevisad! Motto: Scenkonst kan hända var, när och hur som helst.

Praktiska erfarenheter:

Började arbeta 1976 med operett och musikal på Arbisteatern i Norrköping och har sedan dess spelat bl a musikaler, shower, drama, revy, komedier, barnteater, Comedia dell’Arte, sommarteater i Medevi och Motala, sommarteater med Tjadden Hellström i Gamla Linköping, sommarteater med Kulturaktörerna i Landeryd, normbelysande uppsättningar med Revolverteatern i Norrköping samt ett antal mordgåtor med Comedy Art Theatre runt om i Sverige. Har lagt dansgrund med bl a Peter-Paul Zwartjes, teaterchef på Arbis/dansare och koreograf vid dåvarande Stadsteatern i Norrköping under 80-talet senare varvat med jazzbalett och sk ”fridans”. Sin bas när det gäller karaktärsskapande och scenarbete hämtar hon gärna socialpedagogiken, där flera av de socialpsykologiska teoretikerna är direkt applicerbara på scensammanhang. Nettan har också, med tre andra personer, drivit en fri teater under 90-talet i Norrköping och har egen firma; KulturAccess.

Utbildning:
1976-77 Ljungstedska skolan, Linköping, dekoratör.
1992 ATR; Metodkurs för barn-och ungdomsteater
1996-98 Marieborgs folkhögskola; Gymnasieutbildning
1998 LiU; Naturvetenskapligt basår/Civilingenjör,
1999-2002 LiU; Socialpedagog

Dessa grunder har sedan kryddats med ett antal kurser/workshops/föreläsningar i så som; dramatik (Isa Schöier), sångteknik (Lisa Popeil), karaktärsskapande (Ivana Chubbuck) mm mm.

I övrigt autodidakt.

Gästlärare

Acting och Collaborative Theatre / Linjen för Scenkonst inbjuder regelbundet nationella och internationella gästlärare. Tidigare gästlärare inkluderar:

Johan Hedenberg (Sverige) – Karaktärsskapande och teater/filmbranschens villkor.

Helena Ritzén (Sverige) – Musik och improvisation

Marjo Kuusela (Finland) – Samtida dans och koreografi

Oula Kitti (Finland) – Rörelse, akrobatik och scenkamp

Iiro Heikkilä (Finland) – Rörelse och akrobatik

Alexandra Ekelöf (Sverige) – Musik och improvisation

Lennart Peep (Estland) – Direktör

Per Enequist (Sverige) – Kontakt improvisation

Petra Odebäck (Sverige) – Afrikansk dans och kärnutbildning

Jarkko Mandelin (Finland) – Rörelse och kontakt improvisation

Anni Koskinen (Finland) – Rörelse och kontakt improvisation

Mikael Wallin (Sverige) – Praktisk Tai Chi Chuan (två gånger europeisk guldmedaljör) och Chi Gong