Våra utbildningar

Bra att veta

Vår vision

Vi gör det möjligt för människor att genom bildning, kreativitet och lust flytta gränserna för sin förmåga.

Vårt mål

På Valla har vi som mål att ge våra studerande ett gott självförtroende samt god kompetens inom såväl relevanta ämnen som socialt. Hos oss varvas teori med praktik, deltagarnas erfarenheter och studiebesök. Efter genomgångna studier hos oss ska du som studerande känna dig redo för att studera vidare, ta ett arbete och inte minst vara en aktiv medborgare i samhällets utveckling.

Att studera hos oss

Som studerande på en folkhögskola  blir du del av en gemenskap, en gemenskap som sträcker sig utanför klassrummet. Här finns ett brett utbud av aktiviteter, utflykter och studieresor. Vi utvecklas tillsammans genom dialog och diskussion, två av grundfundamenten i en folkhögskola.

Var med och påverka Studeranderådet finns till för dig! Engagera dig!

På skolan finns det ett studeranderåd med representanter från skolans alla klasser. Studeranderådet är skolans plattform för deltagarna på Valla folkhögskola. Studeranderådet är med och övervakar samt påverkar vår studerande miljö och våra intressen. Om det är något du vill förändra eller påverka på skolan är det bra att göra det genom studeranderådet.

På mentorstiden diskuterar klassen idéer och förslag som klassens representanter tar upp på studeranderådet.

Utöver det så arrangerar studeranderådet aktiviteter runt omkring skolan, under och efter skoltid. Aktiviteterna arrangeras av Valla festeriet som är en grupp som går under studeranderådet. Syftet är att ha kul på skolan och stärka gemenskapen. Har du ideér och förslag på roliga aktiviteter att göra så är du välkommen att ta upp det på studeranderådet.

Studeranderådet utser även representanter till skolans AU möten samt styrelsemöten.

All deltagande hos studeranderådet är frivillig och alla som är med har rösträtt.

Äta bör man

Du har redan läst att gemenskap är viktigt hos oss. Vi tycker att gemenskap ofta manifesteras tillsammans med mat, att äta tillsammans. Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vårt kök erbjuder specialkost för dig som har behov av det. Maten kostar för närvarande 57 kr per skoldag och inkluderar lunch och förmiddagskaffe. För våra internatboende finns möjlighet att boka frukostabonnemang terminsvis. Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

Gröna Valla

Skolan är belägen i ett härligt grönområde mellan Valla friluftsområde och Linköpings universitet. Vad sägs om både chokladbod och hästar inom några minuters promenad! Med områden som Gamla Linköping och Linköpings golfbana alldeles runt knuten finns ett brett utbud av aktiviteter för dig som studerande att ta del av. Hela vårt skolområde är rökfritt på vardagar mellan 8-16 och övrig tid är rökning tillåten på anvisade platser.

Internat

På Valla tycker vi om att vara tillsammans, vi har en trevlig kamratanda som genomsyrar hela vår verksamhet. Vårt internat är förlagt om fyra hus, där två av dem har lägenheter med två rum och kök och där ni är två personer som bor tillsammans. Två hus har enkelrum och där delar husen på ett stort kök och samlingsrum. Självklart har alla våra rum egen dusch och wc och som hyresgäst hos oss tar du själv ansvar för skötseln av gemensamma ytor samt skapar trivsel. Tvättmaskin finns i varje hus. Hyreskostnaden ligger för närvarande runt 3162-4154 kronor/månad och beror på vilken typ av rum du bor i.

Studievägledning

Har du funderingar kring våra utbildningar eller söker information, välkommen att kontakta Lottie Brissle på 076-470 04 05 eller lb@valla.fhsk.se

Stöd i studiesituationen

Vi finns här för dig, och vi vill göra din tid hos oss på Valla så bra som möjligt. När du behöver någon att prata med, eller kanske extra stöd i undervisningen pga läs- och skrivsvårigheter, så är du välkommen att vända dig till oss för support.

Kurskostnad

Undervisningen i sig är kostnadsfri hos oss men en allmän serviceavgift tas ut av samtliga studerande. Den allmänna serviceaviften ligger på ca 800 kronor/termin och ska täcka olycksfallsförsäkring, gemensamma aktiviteter, visst läromedel samt andra kostnader som kopiering och liknande. Utöver serviceavgiften betalar de som bor på internat också hyra. Justering av avgiften sker inför läsåret 2020-2021.

Du får också betala för de kostnader som varje utbildning har exempelvis studieresor, kursmaterial samt särskilda arrangemang. Se information under respektive utbildning.

Studiefinansiering

Alla kurser hos oss är studiemedelsberättigade via CSN.

Studerandeförsäkring

Alla våra studenter har en olycksfallsförsäkring genom skolan.